Välituntitoiminnot

Aktiivisella välituntitoiminnalla on useita tavoitteita. Se edistää oppilaiden ja opiskelijoiden hyvinvointia, antaa tilaa liikkumiselle koulupäivän aikana, lisää vuorovaikutustaitoja sekä antaa mahdollisuuden mielikuvituksen ja luovuuden harjoittamiselle. Välitunneilla on mahdollisuus solmia ystävyyssuhteita rennosti, lisätä yhteisöllisyyttä sekä vähentää yksinäisyyttä. Toiminta voi sisältää aktiivista osallistumista, pelejä ja leikkejä, mutta  myös rauhallista oleskelua. 


 
Koulun osallisuusryhmien toteuttamat välkkätoiminnot. Esimerkiksi lautapelivälkkä 1krt/vko. Vastuuvälkkä työpareittain 1krt/kk, tehtävinä pelien esille laittaminen ja kaverina pelaaminen.  
  
Tarkkuusheittokilpailu: Tee oppilaille erilaisia tarkkuusheittopisteitä. Tarvitset esimerkiksi tennispalloja, ison puuhelmen, frisbeen, koripallon sekä sankkoja, joihin palloja heitetään. Järjestä tarkkuusheittopisteet koulun pihalle, mielellään alueelle, jossa on valmiina koripallokori, jolloin sitä voi käyttää hyödyksi. Tee esimerkiksi neljä erilaista heittopistettä. Kun oppilas on saanut heitettyä pallon/frisbeen jokaisella pisteellä sankoon/koriin tms., anna halutessasi palkinto. 

Etsi värit: Toimii parhaiten syksyllä tai keväällä. Päätä ensiksi värit, esimerkiksi sininen, keltainen, vihreä ja punainen. Pyydä oppilaita tuomaan luoksesi neljä eri esinettä/asiaa, yksi jokaista eri väriä.

Folio-taideteokset: Voi toteuttaa myös sisätiloissa. Tarvitset pöytätason sekä foliota. Pyydä oppilaita muotoilemaan foliosta joku haluamaasi aiheeseen liittyvä hahmo/esine, esimerkiksi jokin urheilulaji.   

Lasten oikeuksien QR-koodisuunnistus koululla: Koulun ala-aulaan laitettiin eri paikkoihin 10 kpl QR-koodeja. Koodeista löytyi erilaisia tavuja. Kun kaikki tavut oli löytynyt, tavuista piti muodostaa lause: ”Lasten oikeudet kuuluu kaikille.” 

https://www.lapsenoikeudet.fi/kampanja/lapsenoikeuksienviikko/  

Lisäksi tunnilla tehtäväksi lastenoikeuksien päivän sanaristikko: Etsi lastenoikeudet sanaristikosta: Tulostimme lastenoikeudet.fi -sivuston materiaalipankista ristikon, josta oppilaat saivat etsiä lasten oikeudet.