Mielenterveyden tukeminen
Mielenterveyden arjen ekoteot perustuvat tunne- ja vuorovaikutustaitoihin. Välittävä toimintakulttuuri lähtee koulun aikuisista; avoimesta ja turvallisesta ilmapiiristä, kohtaamisista ja myönteisestä vuorovaikutuksesta. Lähtökohtana ovat lasten, nuorten ja koulun aikuisten hyvinvointi, tunne-, vuorovaikutus- ja mielenterveysosaaminen. Osallisuuden kokemus on tärkeä osa hyvinvointia.
Opettajalta ei vaadita, että hän olisi mielenterveystyöntekijä. Aikuisuus ja tavalliset mielen hyvinvoinnin taidot riittävät. Opettajan havainnot oppilaasta, opiskelijasta, esimerkiksi muutokset toimintakyvyssä ovat tärkeitä varhaisen oireilun tunnistamisen kannalta.
Mielenterveys
Maailman mielenterveyspäivään liittyvä aamunavaus, pukeudu vihreään -päivä: ”Tänä vuonna Maailman mielenterveyspäivää vietetään keskiviikkona 10.10. Päivän viesti on: Mielenterveys on jokaisen oikeus. 💚 Mielenterveys on voimavara, joka auttaa jaksamaan ja suojaa elämänkriiseissä. Vaikeaan elämäntilanteeseen ja pahaan oloon on myös hyvä saada matalalla kynnyksellä tukea ja apua. Näin ehkäistään mielenterveyden ongelmia ja sitä, etteivät vaikeudet pääse kasautumaan. Jokainen meistä voi olla mukana vahvistamassa mielen hyvinvointia omassa arjessaan: keskustelemalla, kuuntelemalla ja olemalla läsnä. Myös monet arjen valinnat vaikuttavat omaan ja toisten mieleen. Maailman mielenterveyspäivänä kannustamme kaikkia pukeutumaan vihreään ja näytämme yhdessä vihreää valoa jokaisen oikeudelle hyvään mielenterveyteen. Kaikilla on oikeus voida hyvin omassa luokassaan, omassa koulussaan, kokea, että kuuluu meidän koulun porukkaan. Hyvä meidän koulun porukka!”
Loppuun voi soittaa jonkun omavalintaisen hyvän mielen kappaleen. Eniten vihreään pukeutuneet oppilaat palkitaan. (Kouluvalmentajat)
Mielinauha -askartelu: Askartele vihreästä kartongista yksi tai useampi iso mielinauha. Askartele pieniä valkoisia mielinauhoja. Pyydä oppilaita kirjoittamaan valkoiseen mielinauhaan jokin mukava asia, josta itse tai läheinen tulee hyvälle mielelle. Sitten valkoiset mielinauhat kiinnitetään isoon vihreään mielinauhaan. (Kouluvalmentajat)

Huolisilppuri: Tarvitset paperia, kynän sekä silppurin. Kerro oppilaille, että oppilaat saavat kirjoittaa paperille huolen/jonkin mieltä painavan asian. Sitten he voivat konkreettisesti laittaa paperin huolineen silppuriin. (Kouluvalmentajat)
Ahdistus -infotuokio yläkoulun oppilaille yhteistyössä kuraattorin kanssa: Ahdistus -ilmiönä tuntuu olevan paljon pinnalla niin koulumaailmassa kuin muutenkin. Koululla ahdistus voi näyttäytyä vaikkapa siten, että oppilaat pyytävät päästä käytävään oppitunnin ajaksi ahdistuksen takia, jolloin varsinainen opetus voi jäädä saamatta. Niinpä yhdeltä koululta nousi toive ahdistus -infotuokioista, joissa kerrottaisiin nuorille konkreettisesti mitä ahdistus on, miksi ahdistaa sekä antaa nuorille keinoja ahdistuksen kanssa pärjäämiseen.
Suunnittelimme ja pidimme koulukuraattorin kanssa infotuokiot kaikille yläkoulun luokkatasoille kyseisen aiheen tiimoilta. Infotuokioiden tarkoitus oli korostaa etenkin sitä, että ahdistus on normaali, tarpeellinenkin tunne, jota meillä kaikilla on joskus, eikä siitä ole tarpeellista päästä kokonaan eroon, vaan sen kanssa oppii elämään. Lisäksi käytiin läpi konkreettisia ahdistuksensietokeinoja. Infon lopussa oli myös kysely, jossa pyysimme palautetta infosta ja samalla kartoitimme halukkuutta ryhmämuotoiseen toimintaan ahdistuksensietokeinoihin liittyen. (Kouluvalmentajat)