Johdantoa ehkäisevään työhön

Ehkäisevä työ on osa opiskeluhuollon kokonaisuutta. Tätä työtä tehdään joka päivä ja sitä tekevät kaikki koulun työntekijät. Tärkeä osa ehkäisevää työtä ovat oikea-aikaiset keskustelut eri ilmiöistä: arkinen juttelu, asioiden yhdessä ihmettely ja tutkiminen niiden noustessa esille. Ehkäisevän työn tekemiseen riittää tavallinen aikuisuus. 

Ehkäisevää työtä voidaan tehdä puhumatta itse aiheesta. Tehdään esimerkiksi kiusaamisen, häirinnän ja väkivallan ehkäisyä vahvistamalla kaveri- ja vuorovaikutustaitoja. Tehdään poissaoloja ehkäisevää työtä tukemalla kouluviihtyvyyttä ja ehkäisevää päihdetyötä puhumalla suojaavista tekijöistä. On tärkeää antaa myös faktatietoa ja käsitellä sitä oppilaiden ja opiskelijoiden kanssa.  

Yhteisöllisen opiskeluhuollon teemoja pidetään yllä arjessa sekä käsittelemällä niitä säännöllisesti yhteisöllisen opiskeluhuollon vuosikelloon sijoitetuin teemapäivin tai –viikoin. Toteutuksessa voi aiheesta ja toimintamallista riippuen tehdä yhteistyötä esimerkiksi tukioppilaiden, tutoropiskelijoiden, opiskeluhuollon toimijoiden tai nuorisopalveluiden kanssa. Eri teemoihin löytyy kouluilta runsaasti yhteistyötahoja, työparia voi kysyä esimerkiksi hyvinvointiin ja turvallisuuteen liittyvissä asioissa ruokapalveluista, laitoshuollosta tai kiinteistöpalveluista.