Arviointi
Tavoitteellinen opiskeluhuoltotyö perustuu työn ja sen tulosten jatkuvaan arviointiin. Koulussa arvioidaan säännöllisesti opiskeluhuoltotyötä ja opiskeluhuoltoryhmän työskentelyä.
Arviointityö sijoitetaan vuosikellossa sopiviin ajankohtiin. Lukuvuoden lopulla tehtyä arviointia voidaan käyttää seuraavan lukuvuoden opiskeluhuoltotyön kehittämiseen ja suunnitteluun. Väliarviointi kouluvuoden aikana mahdollistaa tarvittavien muutosten tekemisen jo saman lukuvuoden kuluessa.
Koulun yhteisöllistä opiskeluhuoltotyötä arvioitaessa kiinnitetään huomio siihen, miten työn tavoitteet on asetettu ja saavutettu. Lisäksi tarkastellaan sitä, miten työssä on varmistettu yhteistyö koulun ulkopuolelle sekä eri toimijoiden osallisuus ja sitoutuneisuus.
Opiskeluhuoltoryhmän työskentelyä arvioitaessa kiinnitetään huomio ryhmän työskentelyn organisointiin, suunnitteluun ja toteutumiseen sekä yhteistyöhön eri tahojen kanssa.
Yksilökohtaisen opiskeluhuoltotyön arvioinnissa huomioidaan se, miten yksilökohtainen opiskeluhuolto on järjestetty sekä miten käytännöt ja toimintatavat tukevat palvelujen saatavuutta, monialaista yhteistyötä, oppilaiden mahdollisuuksia käyttää palveluja sekä oppilaiden ja huoltajien juridisten oikeuksien toteutumista.
PIAN TULOSSA! Arviointi-työkalu avuksi koulukohtaisen työn arviointiin ja kehittämiseen. Arviointi-työkalu -lomakkeen voi täyttää ja tallentaa sekä tulostaa tarvittaessa.

Koulun tai oppilaitoksen opiskeluhuoltotyön arviointi – mitä voi tavoitella, kouluarvosana 10:
- Yhteisöllistä opiskeluhuoltotyötä tehdään paljon. Työ on arkipäivää. Työ tunnistetaan yhteisölliseksi opiskeluhuoltotyöksi.
- Työtä suunnitellaan, toteutetaan ja arvioidaan aktiivisesti.
- Yhteisöllisen opiskeluhuoltotyön vuosikello on rakennettu yhdessä yhteisöllisen opiskeluhuoltoryhmän kanssa ja sitä on muokattu koko koulun henkilöstön kanssa. Vuosikelloa toteutetaan suunnitelmien mukaisesti, mutta vuosikello toimii myös ketteränä työkaluna, jota voi muokata tarpeen vaatiessa esim. koulua kohdanneen isomman ilmiön vuoksi.
- Yhteisöllisen opiskeluhuoltoryhmän tapaamisten määrää on pohdittu vuosikellotyöskentelyn yhteydessä ja on päädytty koulun tarpeita vastaavaan tapaamisten määrään, kuitenkin enemmän kuin neljä kertaa lukuvuodessa. Tapaamisten aikataulu on sovittu syksyllä työn suunnitteluvaiheessa.
- Työhön on sitouduttu, myös oppilas-, opiskelija- ja huoltajaedustus saadaan sitoutumaan työskentelyyn tarvittavilta osin. Työ on kaikilta osin suunnitelmallista.
- Työ on vahvasti johdettua.
- Sekä yhteisölliselle opiskeluhuoltotyölle että yksilökohtaiselle opiskeluhuoltotyölle on luotu rakenteet, joissa nämä toimivat, eivätkä sekoitu toisiinsa.
- Ymmärrys siitä, mitä yhteisöllinen opiskeluhuoltotyö on, on vahvaa ja sitä kehitetään jatkuvasti. Kokonaisuutena yhteisöllinen opiskeluhuoltotyö on yhteistyötä koko kouluyhteisön jäsenten kanssa ja sitä myöskin jatkuvasti kehitetään koko yhteisön kanssa.
- Ikävän ilmiön kohdatessa yhteisöllisen opiskeluhuollon keinoja on ja niitä luodaan lisää tarvittaessa. Tarvittaessa kutsutaan mukaan koulun ulkopuolisia toimijoita yhteistyöhön. Omistajuus ja toimijuus säilyy koululla.
- Yhteisöllinen opiskeluhuoltotyö on tärkeä osa kouluyhteisön toimintaa hyvinvointiin vievänä työnä.