Työnkuva
Tunne- ja turvataitovastaavan (tutu-vastaavan) työnkuvaan kuuluu:
- Tunne-, vuorovaikutus- ja turvataitokasvatusmateriaalin käytön tukeminen ja materiaalin käytön juurruttaminen koulussa
- Tunne-, vuorovaikutus- ja turvataitokasvatuksen koordinointi ja yhteistyö koulun toimijoiden kanssa (esim. yhteisöllinen opiskeluhuolto, tukioppilaat, oppilaskunta, opiskeluterveydenhuolto)
- Osallistuu yhteisölliseen opiskeluhuoltoryhmään tarvittaessa aihepiiriä käsiteltäessä ja on mukana suunnittelemassa tunne-, vuorovaikutus- ja turvataitokasvatuksen osalta koulun vuosikelloa
- Osana tutu-vastaavien verkostoa: mukana verkostotapaamisissa ja koulutuksissa
- Konsultoiva taho koulun sisällä, poliisin toimintaohjeen hallinta ja ensivaiheen tuen ohjeistaminen yhteisössään (lisätietoa sivun alalaidassa)
- Voi toimia yhteyshenkilönä poliisin, sovittelutoimiston ja muiden sidosryhmien välillä (jokaisen koulun on määriteltävä poliisin yhteyshenkilö, joka kootusti tekee koulun konsultaatiopyynnöt ja muut tiedustelut ankkurin suuntaan. Tieto tulee ilmoittaa ankkuritiimille: ennaltaestava.pohjois-savo.ita-suomi[@]poliisi.fi)
Lisäksi jokaisella koululla voidaan kehittää tutu-vastaavan työnkuvaa koulun tarpeiden mukaisesti.
Poliisin ja koulujen yhteistyö – Milloin ja miten yhteys poliisiin -julkaisu
Tunne- ja turvataitovastaava huolehtii, että kouluilla on aina ajantasainen tiedosto kaikkien opettajien tiedossa. Julkaisu on hyvä käsitellä lukuvuoden alussa henkilöstökokouksessa ja tarpeen mukaan myös lukuvuoden mittaan. Jokaisella koululla on oltava sovittuna yksi yhdyshenkilö, joka on kootusti yhteydessä konsultaatiopyynnöissä Ankkuritiimiin, tämä yhdyshenkilö ilmoitetaan myös Ankkuritiimille tiedoksi heti lukuvuoden alussa (ennaltaestava.pohjois-savo.ita-suomi[@]poliisi.fi).