Osallisuusryhmät yhteisöllisessä opiskeluhuoltotyössä

Opiskeluhuoltoryhmän tärkeä tehtävä on tiedottaa kaikkia oppilaita ja opiskelijoita yhteisöllisen opiskeluhuollon sisällöistä ja toiminnasta säännöllisesti joka lukuvuosi. Tehtävä kannattaa aikatauluttaa koulun yhteisöllisen opiskeluhuollon vuosikelloon.  

Tavoitteena on, että jokaisella oppilaalla ja opiskelijalla on mahdollisuus vaikuttaa opiskeluhuollon toimintaan matalalla kynnyksellä, ja he ymmärtävät, miten ja mihin he voivat vaikuttaa.   

Osallisuuden edistäminen vaatii aikuisilta arvostusta. Sitä, että otetaan lasten ja nuorten mielipiteet tosissaan. Kuullaan ja kun kysytään mielipidettä johonkin asiaan tai pyydetään selvitys, kerrotaan myös, miten asia etenee ja miten heidän mielipiteensä huomioidaan. Tiedotetaan myös lopputulemasta, ja kerrotaan perustelut, jos asia meni toisin kuin esitettiin. 

Oppilaat ja opiskelijat ovat yhteisöllisen opiskeluhuoltoryhmän pysyviä jäseniä. He ovat mukana suunnittelemassa, toteuttamassa, arvioimassa ja kehittämässä opiskeluhuoltoa. Osallistumisella on selkeä tarkoitus ja merkitys.  

Osallisuuden varmistamiseksi on tärkeää perehdyttää oppilas- ja opiskelijakuntien hallitukset yhteisölliseen opiskeluhuoltotyöhön ja yhteisöllisen opiskeluhuoltoryhmän oppilas-, opiskelijaedustajat ryhmän toimintaan.  

  • Kerrotaan yhteisöllisen opiskeluhuollon toiminnan tarkoituksesta ja miksi he ovat mukana.  
  • Kerrotaan, mihin ja miten heidän on mahdollista vaikuttaa.  
  • Tuetaan ja neuvotaan tarvittaessa osallistumiseen valmistautuessa ja osallistumisen aikana. 
  • Tehdään ymmärrettävät asialistat ja toimitetaan ne ajoissa. 
  • Annetaan käsiteltävistä asioista riittävästi ja riittävän ajoissa tietoa, jotta he voivat muodostaa asianmukaisesti oman näkemyksensä. 
  • Kerrotaan, miten oppilaiden, opiskelijoiden esittämät asiat, aloitteet tms. on otettu huomioon, miten asia ratkesi ja kerrotaan päätöksen perusteet.  

Työskentelyyn ja yhteisöllisen opiskeluhuoltoryhmän kokouksiin kutsutaan tarvittaessa myös muita koulun osallisuusryhmiä, kuten tukioppilaat, tutorit, Verso-oppilaat, välkkäri-oppilaat jne.  

Esimerkiksi 

  • kokouksen käsittelyssä Move-tulokset, mukaan liikuntatutorit, välkkäritoimijat  
  • kokouksen käsittelyssä kiusaamisen vastainen työ, mukaan Verso-oppilaat, tukioppilaat, tutor-opiskelijat  
  • teemana jatkuvan ryhmäytyksen tuokiot; mukaan tukioppilaat, kummioppilaat, tutoropiskelijat 
  • jokaisesta ryhmästä valitaan vastuuopiskelijat, joiden kanssa kokoonnutaan jaksoittain ja vastuuopiskelijat tuovat ryhmän terveiset opiskeluhuoltoryhmän tietoon 

Heille, jotka eivät yleensä saa kutsuja, tilaisuus voi olla käänteentekevä ja kannustaa jatkossakin aktiivisuuteen. On tärkeää luoda myönteisiä vaikuttamisen kokemuksia mahdollisimman monelle.