Luokkatason työskentely
Kuopiossa osalla kouluista on käytössä malli, jota kutsutaan ArkiOHR:ksi tai jollain muulla nimellä. Tällainen luokkatason työskentely voi olla yksi osa koulun yhteisöllistä opiskeluhuoltotyötä.
Työskentelyn avulla saadaan tietoa luokan/luokkatason tilanteesta, tunnistetaan ja päästään puuttumaan varhaisessa vaiheessa hyvinvointia uhkaaviin tekijöihin. ArkiOHR:n lähtökohtana on tukea opettajaa, luokan- tai ryhmänohjaajaa omassa työssään, mutta tuottaa tietoa myös muiden opiskeluhuollon toimijoiden työn tueksi.
ArkiOHR-työ perustuu tiedon keräämiseen ilmiötasolla, luokan tai vuosiluokkatason ilmiöiden tunnistamiseen, suunnitelmalliseen puuttumiseen ja seurantaan. Se ei sisällä yksilötason (ei opiskeluhuollollista eikä oppimisen tuen) työtä. Ryhmässä käsitellään vain yhteisöllisiä asioita, joten tietosuojapulmia ei synny.
Työskentelyn sisältö suunnitellaan yhdessä yhteisöllisen opiskeluhuoltoryhmän kanssa ja ryhmä huolehtii muun henkilöstön perehdytyksestä työskentelyyn.
ArkiOHR toteutetaan koulukohtaisen suunnitelman mukaisesti liittämällä ArkiOHR -tapaamisten ajankohdat yhteisöllisen opiskeluhuoltotyön vuosikelloon yhtenä yhteisöllisenä toimintona.
KÄYTÄNNÖN VINKKEJÄ
- Yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä sopii ja valmistelee ArkiOHR-käytännöt
- Sovitaan koulukohtaisesti, toteutetaanko ArkiOHR luokka-, vuosiluokkatasolla vai jotenkin muuten.
- Sovitaan tiedonkeruumenetelmä (hyvinvointikysely, sosiogrammi, toiminnallinen hyvinvointiselvitys tms.) ja tarvittaessa sen päivittäminen
- Sovitaan muu työskentelyssä hyödynnettävä tieto; ovatko esimerkiksi terveydenhoitajan laajojen terveystarkastusten luokkatason yhteenvedot käytettävissä.
- Sovitaan tapaamisten kokoonpano
- Aikataulutetaan tapaamiset ja sisällytetään ne vuosikelloon
- Tehdään ArkiOHR-tapaamisen ohjeistus opettajalle
- Tiedotetaan koulun henkilöstöä, erityisesti heitä, joita toiminta koskee
- Luokasta vastaava opettaja, luokanohjaaja tai muu sovittu taho toteuttaa tiedon keräämisen ja valmistautuu tapaamiseen koulun suunnitelman mukaisesti.
- Tulokset ja havaitut ilmiöt käydään läpi ArkiOHR -tapaamisessa yhdessä luokasta vastaavan opettajan sekä OHR-väen kanssa. On tärkeää huomata myös se, mikä toimii. Pysähdytään hyvien asioiden äärelle ja pohditaan, mitä asioiden eteen on tehty ja miten hyvät asiat saadaan pysymään.
- Mikäli esiin nousee ilmiöitä, joihin on tarpeen puuttua, suunnitellaan ja sovitaan tarvittava tuki, teot, työnjako ja seuranta ArkiOHR-tapaamisessa. Suunnitelmallista puuttumista voivat toteuttaa kaikki kouluyhteisön toimijat mukaan lukien huoltajat sekä tarvittavat ulkopuoliset toimijat esim. nuorisotyö, poliisi.
- Tiedotetaan tulokset, myös ne positiiviset luokalle sekä luokan huoltajille. Luokkakohtaisessa työskentelyssä voi hyödyntää luovia menetelmiä ja toteuttaa esimerkiksi hyvistä tuloksista tai tavoitteista luokan oman taulun, kuvan tms. yhdessä oppilaiden kanssa.
- Seurantaa tehdään sovitun ajanjakson mukaisesti. Tämä sovitaan ArkiOHR -tapaamisessa. Erityisesti puuttuvaa yhteisöllistä opiskeluhuoltotyötä ja sen toimenpiteiden purevuutta on syytä seurata ja tarvittaessa etsiä muita puuttumisen malleja. Myös asioiden ollessa hyvällä mallilla, on esim. luokkatason tilannetta hyvä seurata vuosittain.