Katsekontakti 9. lk

Katsekontaktin ottaminen on kaikissa sosiaalisissa taidoissa pohja, jonka päälle muu vuorovaikutus rakentuu. Katsekontaktin myötä vuorovaikutustilanteeseen muodostuu yhteisesti jaettu ja avoimempi ilmapiiri. 

Katsekontaktiharjoitusten merkitys on kasvanut vuosikymmenen aikana, kun valitettavan usein vuorovaikutustilanteisiin on tullut mukaan ”ylimääräinen” osapuoli: puhelin. Vuorovaikutustilanne saattaa jäädä hyvinkin epäselväksi ja merkityksettömäksi ilman katsekontaktia. Katse on kuin yksi palapelin pala, ja sen puuttuminen jättää lopputuloksen vajaaksi. Jokaisella meillä on myös tarve tulla nähdyksi, ja toisen hyväksyvä katse on merkittävä itsetunnon kehittymisen kannalta. Ottamalla katsekontaktin ihminen suostuu myös katsottavaksi. Toisista se voi tuntua vaikealta tai jopa ahdistavalta, siksi katsekontakti on tärkeä harjoiteltava taito. 

Tavoitteet: L1, L2, L3 

  • Katsominen toista silmiin 
  • Katsottavana oleminen 

Oppiaineisiin kytkeytyminen: suomenkieli ja kirjallisuus (T1, T2, T3, T4), terveystieto (T2), uskonto (T10) 

Ohjeet oppitunnin suunnitteluun: Oppitunnin rakenne

HARJOITUKSET:

SINÄ, MIELIRUOKA & LEMPIVÄRI 
Kesto: 10 min 

Asetutaan piiriin. Tehdään ensin ”ystäväketju” siten, että kukin valitsee vuorollaan piiristä jonkun toisen sanomalla ”sinä” ja katsoen häntä silmiin. Viimeinen ottaa ystäväkseen aloittajan. Muodostunut ketju toistetaan pari kertaa, että kaikki muistavat keneltä oma viesti tuli ja kuka on seuraava ystävä.

Leikki kehittyy siten, että otetaan useampia sanaketjuja ja joka kerta ystävä, eli kenelle viesti annetaan, vaihtuu. Toisessa ketjussa kerrotaan ystävälle (siis eri henkilö kuin sinä-ketjussa) oma mieliruoka ja kolmannessa lempiväri. Pian piirissä kulkee kolme eri ketjua yhtä aikaa.

Tärkeää on muistaa, että on viestin lähettäjän vastuulla seurata eli saada katsekontakti, että ystävä saa viestin. Pitää siis vaikka odottaa hetki, jos hänelle on muualta toinen ketju tulossa tai toistaa sana useampaan kertaan. 

MÄ NÄÄN SUT 
Kesto: 5 min 

Kuljetaan vapaasti tilassa. Kun katse kohtaa jonkun kanssa, kävellään sopivalta tuntuvalle etäisyydelle hänen kanssaan ja kohdataan hänet katsekontakti koko kohtaamisen ajan säilyttäen. Kohtaamisen aikana ei ole kiire mihinkään ja siinä on vain yksi tehtävä eli aidosti nähdä toinen ihminen. Kun tuntuu siltä, että näkee parinsa (miten ikinä sen haluaa tulkita) sanotaan hänelle sanat ”Mä nään sut”. Kun molemmat ovat nähneet ja tulleet nähdyksi voidaan kontakti hyvältä tuntuvana hetkenä purkaa ja kumpikin jatkaa kävelemistä tilassa. Tilassa kävelemistä ja kohtaamisia jatketaan, kunnes ohjaaja pysäyttää harjoituksen. 

ERILAISET KATSEET 
Kesto: 10 min 

Toimitaan pareittain. Tavoitteena on tutkia, miten erilaiset tavat katsoa toista vaikuttavat vuorovaikutukseen. Asetutaan seisomaan vastakkain sopivalle etäisyydelle toisesta (esim. Käsivarren mitan päähän). Ohjaaja lukee kohdat yksi kerrallaan ja antaa katsomiselle aikaa. Jokaisen kohdan jälkeen kysytään, mitä katse voisi viestittää ja miltä se tuntuu. 

1. Katso silmät normaalisti avoinna ja hymyile parille => hyväksyvä ja/tai rehellinen katse 
2. Avaa silmät isommaksi ja tuijota paria => dominoiva, vaativa tai hyökkäävä katse 
3. Pidä silmät normaalisti auki, mutta kurtista kulmia => vihainen katse 
4. Pidä edelleen silmät normaalisti auki, mutta nosta nyt kulmat mahdollisimman ylös => hämmästynyt katse 
5. Siristele silmiä ts. Laita silmät viiruiksi => epäilevä katse 
6. Laske nyt luomia alemmaksi ts. Puoliksi suljetut silmät => väsynyt tai kyllästynyt katse 
7. Vilkuile toista nopeasti ja käännä pian katse pois => välttelevä, epäluotettava katse 
8. Kohota leukaa ylös ja katso “nenän vartta pitkin” => arvioiva ja arvosteleva tai ylimielinen katse 
9. Palaa takaisin ensimmäiseen eli katso paria silmät avoinna ja hymyile 

Keskustellaan miltä harjoituksen tekeminen tuntui, sekä myös tilannesidonnaisuudesta että ihmisten välisten suhteiden (tuttuuden) vaikutuksista. 

LÄHTEET: 

Draamaa! -käsikirja: https://peda.net/kuopio/yhteiset-hankkeet/peh2/mktv/ped/draamaa-kasikirja:file/download/ed5baa0befdc7cb192f42cc49585c2f63360870c/draamaa%21%20k%C3%A4sikirja.pdf 

Draamanörtti: https://draama.blog/2020/10/01/yhteys-ja-kontaktiharjoitteet/