Arjen turvataidot 2. lk
Arjen turvataidot ovat sellaisia taitoja, joita jokaisen on hyvä osata. Aikuiset eivät aina voi suojella lasta, siksi lasten on opittava taitoja, joiden avulla he voivat puolustaa omia rajojaan sekä pitää huolta itsestään. He oppivat kunnioittamaan omaa ja toisten ihmisarvoa ja kehoa.
Taitojen avulla lapset saavat valmiuksia suojella itseään väkivallan, häirinnän ja kiusaamisen tilanteissa ja myös välttää niitä. Turvataitokasvatus myös rohkaisee lapsia kertomaan huolistaan ja peloistaan aikuisille, joihin he luottavat.
Lapsi kaipaa toimintamalleja moniin tilanteisiin ja yksinkertaisia arvoja ja neuvoja. Lapset oppivat luottamaan itseensä toimijoina, kun saavat mallin ja harjoitusta siitä, miten toimitaan ikävissä tilanteissa.
Tavoitteet: L1 L2 L3 L7
- Opitaan omaan ja yhteiseen hyvinvointiin, turvallisuuteen ja arjen sujumiseen liittyviä perusasioita
- Harjoitellaan kysymään, hakemaan ja hälyttämään apua
- Osataan sanoa EI
- Osataan kertoa, mitkä asiat tuovat itselle turvaa ja turvattomuutta
- Osataan kertoa asioita, jotka tekevät koulusta turvallisen tai turvattoman
Oppiaineisiin kytkeytyminen: Ympäristöoppi (T4 T8 T10 T14 T15), Suomenkieli ja kirjallisuus (T1 T2 T3), Uskonto (T5 T6 T7 T8), Elämänkatsomustieto (T1 T2 T3 T4 T5 T6 T8)
Ohjeet oppitunnin suunnitteluun: Oppitunnin rakenne
HARJOITUKSET:
LAILLISUUSKASVATUS
Kesto: 45 min
Tarvikkeet: AV-laitteisto
Katsokaa luokan kanssa yhdessä Poliisi25 tiimin laillisuuskasvatusoppitunti YouTubesta: https://www.youtube.com/live/REx7zPkzf6U?si=Gbagzu1aR8Ug4h0T (Huom. sisältö alkaa kohdassa 11.30 min, joten videon kesto 38 min).
Videolla aiheina ovat:
- Mitä tarkoittaa rikos?
- Kiusaaminen rikoksina
- Vahingonkorvausvastuu
- Sähkösavukkeet eli vapet
- Mitä tehdä, jos näkee tai kokee jotakin väärää
Keskustelkaa videon jälkeen aiheista.
OMA PAIKKA
Kesto: 5 min
Jaetaan ryhmä pareihin. Toinen pareista istuu tuolille ja toinen asettuu seisomaan hänen eteensä. Seisomassa olevan tehtävänä on suostutella tuolilla istujaa antamaan istumapaikkansa hänelle, suostutella saa kuitenkin vain sanallisesti ja tuolilla istuvaan tai tuoliin ei saa koskea. Suostuttelija voi sanoa esimerkiksi, että “annan sinulle 10 kiloa karkkia, jos annat paikkasi minulle”. Muistutetaan lapsia, että tämä on leikki, eikä suostuttelija oikeasti toteuta suostutteluissaan käyttämiä asioita. Tuolilla istujan on sanottava vain “Ei tämä on minun oma paikkani” ja pysyttävä istumassa. Noin parin minuutin jälkeen vaihdetaan vuoroja. Lopuksi keskustellaan:
- Oliko helppo sanoa ei?
- Onko joskus vaikea sanoa ei?
- Olisiko ei:n sanominen vaikeampaa, jos suostuttelija olisi joku ulkopuolinen?
- Onko kaveriporukassa helppo sanoa ei, jos vaikka kaverit tekevät omasta mielestäsi jotakin typerää?
OMAT RAJAT
Kesto: 10min
Keskustellaan omista rajoista. “Omat rajat ilmaisevat, mistä sinä alat ja mihin loput. Rajat auttavat sinua erottautumaan muista ihmisistä ja olemaan turvallisesti toisten kanssa. Rajojen sisäpuolella sinä määräät ja hallitset. Toisilla ei ole oikeutta ilman lupaasi tunkeutua sinun rajojesi sisäpuolelle. Sinullakaan ei ole oikeutta rikkoa toisen rajoja. Rajat tarkoittavat myös sitä, mitä sinulle saa tehdä ja mitä ei. Ne ilmaisevat, kuinka toiset saavat kohdella sinua. Kun osaat hyvällä tavalla pitää kiinni rajoistasi, et tule niin helposti loukatuksi tai johdatelluksi tilanteisiin, joissa et haluaisi olla.”
“Rajat ilmaisevat myös sitä, mitä suostut tekemään ja mitä et. Jokaisen on hyvä miettiä, mihin itse haluaa lähteä mukaan ja mihin ei. On tärkeää toimia sen mukaan, mitä pitää oikeana ja reiluna niin itseä kuin toisia kohtaan. Mihin ei kannata suostua, vaikka joku yrittäisi houkutella tai painostaa? Kenenkään ei esimerkiksi pidä varastaa, tehdä kiusaa toiselle tai puhua pahaa toisesta, vaikka sellaiseen houkuteltaisiin tai painostettaisiin.”
“Onko joskus tarpeen suostua johonkin, mitä itse ei haluaisi tehdä? Mitä sellaisia tilanteita on? Usein on viisasta suostua aikuisten muistutukseen esimerkiksi läksyjen teosta, nukkumaan menemisestä, sisarusten huomioimisesta, vaikka itse ei jaksaisi tai huvittaisi.”
MINUN RAJANI
Kesto: 10min
Tarvikkeet: Kaiutin, rauhallista musiikkia
Tässä harjoituksessa tunnistetaan omat rajat mielikuvamaalaamisen avulla. Ennen harjoitusta voidaan tarvittaessa varmistaa, että kaikki lapset tietävät harjoituksessa käytettyjen kehon osien nimet. Tätä harjoitusta tehdessä lapset voivat joko istua tuolilla mukavasti tai maata lattialla. Rauhallisen musiikin soidessa taustalla ohjaaja lukee rauhallisella äänellä:
”Mieti, missä sinun rajasi kulkevat. Mistä alat ja mihin loput? Kuvittele, että sinulla on kädessäsi maalipensseli, jolla maalaat omat rajasi. Valitse mieleisesi väri ja kastele mielessäsi siihen pensseli. Maalaa pensselillä omat rajasi. Voit aloittaa maalaamisen vaikka päälaesta ja maalata rajasi ensin toiselta sivulta. Maalaa päälaki, korvat, poski, kaula, olkapää, kädet, vyötärö, lantio, jalat ulkosivuilta aina polviin ja varpaisiin saakka, myös jalkojen sisäpinnat. Sitten voit maalata toisen sivustan päästä varpaisiin saakka samalla tavalla: päälaki, korvat, poski, kaula, olkapää, kädet, vyötärö, lantio, jalat ulkosivuilta aina polviin ja varpaisiin saakka, myös jalkojen sisäpinnat. Sen jälkeen voit maalata kehosi etupuolen päälaesta lähtien, otsa, nenä, kasvot, leuka, kaula, rinta, maha ja jalat varpaisiin saakka. Lopuksi voit maalata selkäpuolesi aloittaen päälaesta takaraivoon, niskaan, yläselkään, alaselkään, pakaroihin, jalkoihin, polvitaipeisiin ja aina kantapäähän saakka. Nyt olet mielikuvissasi piirtänyt omat rajasi. Siinä ovat sinun rajasi. Näiden rajojen sisäpuolella sinä päätät ja hallitset. Muiden on kunnioitettava sinun rajojasi niin kuin sinun on kunnioitettava toisten rajoja. Nyt voit vähitellen avata silmäsi ja tulla tähän hetkeen. Kiitos!”
LUOTA VAISTOIHISI
Kesto: 5 min
Tarvikkeet: AV-laitteisto
Ohjaaja kertoo, mitä on vaistoihin luottaminen:
“Vaistoon luottaminen voi auttaa sinua pääsemään pois epämukavasta tilanteesta ja myös tekemään tärkeän päätöksen. Vaistot ovat hyödyllisiä hyvin tärkeästä syystä. Jos sinun on tehtävä päätös nopeasti, kannattaa luottaa vaistoosi tuurin sijaan.
Voit vaistota esimerkiksi jostakin ihmisestä, paikasta tai tilanteesta, että ne pelottavat sinua. Silloin on hyvä luottaa omaan vaistoonsa ja toimia turvaohjeen mukaisesti. Sano ei, lähde pois ja kerro turvalliselle aikuiselle.”
Katsotaan yhdessä myös Suojellaan Lapsia ry:n video Cosmo luottaa vaistoihinsa: https://www.youtube.com/watch?v=hgQ0b_6oQc8 (2:18min)
Lopuksi ohjaaja voi kysyä, tuleeko jollekin mieleen joku tilanne, jossa on luottanut vaistoonsa?
TURVAN TUNNE
Kesto: 5min
Keskustellaan siitä, että kaikilla lapsilla on oikeus elää ilman pelkoa ja tuntea olonsa turvalliseksi. Kysy lapsilta:
“Millaiselta sinusta silloin tuntuu, kun olosi on turvallinen?”
“Milloin ja missä sinun on turvallista olla?”
“Mikä sinulle tuo turvaa?”
Kun on turvallinen olo, silloin mikään ei uhkaa sinua eikä sinun tarvitse pelätä. Silloin on hyvä olo. Tiedät, että saat olla sellainen kuin olet, sinua ei jätetä yksin ja että sinusta pidetään huolta. Vinkki: Tämä toimii hyvänä alustuksena seuraavalle harjoitukselle.
TURVATTOMAT PAIKAT
Kesto: 20-30 min
Tarvikkeet: koulun pohjapiirustuksia tulostettuna, värikyniä (punainen, keltainen, vihreä)
Käydään ensin keskustelu, mitä turvattomuuden tunne tarkoittaa
- Mistä tietää, että olo on turvaton?
- Miltä silloin tuntuu kehossa?
- Millainen mieli silloin on?
- Millaisissa paikoissa tulee turvaton olo?
- Millaisissa tilanteissa tulee turvaton olo?
- Millaisten ihmisten seurassa tulee turvaton olo?
- Voiko kotona joskus tulla turvaton olo? Jos, niin milloin?
Jaetaan lapset pareihin tai pienryhmiin, jokainen pari tai ryhmä saa koulun pohjapiirustuksen sekä värikynät. Käydään ensin läpi pohjapiirustusta yhdessä, että lapset ymmärtävät, mitä missäkin kohtaa on. Lasten tehtävänä on värittää kuvaan punaisella turvattomalta tuntuvat paikat, keltaisella sellaiset paikat, joissa on joskus turvatonta tai joista ei oikein osaa sanoa ja vihreällä turvalliselta tuntuvat paikat. Jokainen esittelee oman pohjapiirustuksen ja niitä päästään vertailemaan.
Keskustellaan yhdessä:
- Mikä tekee joistakin paikoista turvattoman tuntuisen?
- Mitä koulu voisi tehdä, että koko koulun alueella tuntuisi turvalliselta?
- Miten voisit toimia, jos sinulle tulee turvaton olo koulussa? Entä vapaa-ajalla tai kotona?
Piirustukset voi kerätä ja esitellä ne koulun turvallisuusvastaavalle ja/tai rehtorille.
Vinkki: Lapset voivat rakentaa luokkahuoneeseen / saliin / käytävälle oman “turvatilan”, johon voi mennä esimerkiksi silloin kun kokee olonsa turvattomaksi.
TURVALLISET AIKUISET
Kesto: 10 min
Kerro lapsille: “Turvalliset ihmiset voivat löytyä kotoa, sukulaisten joukosta, koulusta, päiväkodista, harrastuksista ja vaikkapa naapurustosta. Lapsen tärkeät ihmiset voivat asua eri kodeissa ja eri maissa.“
“Lasten ei tarvitse olla yksin huolineen. Aikuisten tehtävänä on kuunnella ja auttaa lapsia heidän huolissaan ja peloissaan. Ei ole koskaan niin pientä tai suurta asiaa, ettei siitä voisi puhua. Huolista ja peloista pitää puhua niin pitkään, että joku kuuntelee ja että saa apua. Jokaisella lapsella pitäisi olla ainakin yksi oma luotettava ja turvallinen aikuinen, jolta hän voi pyytää apua ja jolle hän voi kertoa asioistaan. Joskus aikuiset voivat olla kiireisiä ja omissa ajatuksissaan niin, että he eivät heti huomaa, jos lapsella on huolia. Jos näin käy, niin kannattaa yrittää kertoa huolistaan uudelleen ja ehkä myös jollekin muulle lähellä olevalle ymmärtäväiselle aikuiselle.”
Kysymyksiä lasten kanssa pohdittavaksi
- Millainen on lapsia ymmärtävä aikuinen?
- Kenelle aikuiselle sinä voisit puhua huolistasi ja murheistasi?
- Kenen luo voisit mennä tai kenelle soittaa, kun sinulla on hätä tai tarvitset apua?
Esimerkki kuvitus turvallisista aikuisista, jonka voit halutessasi heijastaa luokan taululle keskustelun ajaksi:
https://mieli.fi/wp-content/uploads/2021/06/puu_0.pdf
HÄTÄTILANTEESSA TOIMIMINEN
Kesto: 15 min
Tarvikkeet: paperilappuja, kyniä
Muistutetaan mieleen yleinen hätänumero 112 ja kerrotaan myös 112 sovelluksesta puhelimeen, joka lähettää heti sijaintitietosi hätäkeskukselle. Kerrataan, miten hätänumeroon soittaessa tulee toimia:
- Ole rauhallinen
- Kerro kuka olet, mitä on tapahtunut ja missä
- Kuuntele tarkasti hätäkeskuksen ohjeita ja kysymyksiä, vastaa kysymyksiin ja toimi ohjeiden mukaisesti
- Lopeta puhelu vasta kun hätäkeskuksen henkilö antaa sinulle siihen luvan
Jokainen kirjoittaa lapulle jonkin onnettomuustilanteen. Jaetaan ryhmä pareihin ja jokainen pari saa kaksi lappua. Toinen parista on hätäpuhelun soittaja ja toinen hätäkeskuspäivystäjä. Soittaja lukee lapusta tilanteen, jonka vuoksi hän soittaa hätäpuhelun. Hätäkeskuspäivystäjä voi esittää myös kysymyksiä:
- Mitä on tapahtunut?
- Missä tarkkaan sanoen olette?
- Millainen potilaan vointi on?
- Kertoa, milloin apu on paikalla ja pyytää opastamaan ambulanssi paikalle
- Antaa luvan sulkea puhelimen ja kehoittaa soittamaan uudestaan, jos tilanteessa tapahtuu muutoksia.
Vaihtakaa vuoroja ja tehkää harjoite uudella hätätilanteella uusiksi.
TURVAOHJE
Kesto: 5min
Harjoitellaan turvaohjetta. Liian kovat äänet tai vaikkapa riitelyn äänet voivat kuulostaa ikäviltä ja sellaisen kuuntelemisesta voi tulla paha olo. Niin voi käydä myös silloin, jos joku puhuu muuten rumasti tai käyttäytyy uhkaavasti, koittaa vaikkapa koskettaa sinua ilman lupaa. Tällaisia tilanteita varten on opeteltava kolmen kohdan sääntö, joiden mukaan sinun on hyvä toimia, jos joku tilanne näyttää, kuulostaa tai tuntuu pahalta:
- Sano ei
- Lähde pois
- Kerro turvalliselle aikuiselle
KAUPUNKI KUULUU KAIKILLE
Kesto: 2 x 45 min
Tarvikkeet: AV-laitteet, opettajan opas ja opetusmateriaali ppt-esitys valmiiksi tallennettuna koneellesi ja tulosteet materiaalista: https://ehyt.fi/tuote/kaupunki-kuuluu-kaikille-opetusmateriaali-1-2-luokkalaisille/
Opetusmateriaali koostuu kahdesta 45 minuutin oppitunnista, joihin löydät oppaasta valmiit tuntisuunnitelmat ja materiaalit. Oppituntien välillä kannattaa pitää välitunti tai muu tauko.
Oppitunnit pohjautuvat PowerPoint-esitykseen. Oppaasta selviää tehtävät, jotka täytyy tulostaa oppilaille ennen tunnin alkua. Valitse tehtävämonisteista tavutetut versiot aloitteleville lukijoille.
POLIISI VASTAA
Kesto: 20 minuuttia
Tarvikkeet: AV-laitteisto
Katsokaa yhdessä Poliisi 25 -tiimin Q&A Poliisi vastaa -video: https://youtu.be/nTjqWPs34Ns?si=EuTnQGywfiNE5v7m (17:56 min).
Keskustelkaa yhdessä, mitä ajatuksia videosta nousi ja saivatko lapset siitä uutta tietoa.
LÄHTEET:
Ehkäisevä päihdetyö Ehyt Ry, https://ehyt.fi/
Lastenoikeuksien keskusliitto, https://www.lapsenoikeudet.fi/
Suojellaan Lapsia ry. Cosmo luottaa vaistoihinsa. 2023. Cosmo luottaa vaistoihinsa – kuvitettu äänikirja
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Andell Minna, Lajunen Kaija, Ylenius-Lehtonen Mirja: Tunne- ja turvataitoja lapsille, Helsinki 2019.